ALLERLEI

NIEUWS, WETENSWAARDIGHEDEN EN ADVERTENTIES VAN ABONNEES

 

LAATST BIJGEWERKT OP 10 juni 2006

 

 

 

 

 

 

 

Een woordje van de redactie…….

 

Geachte lezer,

 

Alle redactieleden doen hun best om van dit blad iets moois te maken. Wij zijn er bovenal trots op, onafhankelijk te zijn. Met de uitkomst van dit juninummer, alweer het derde nummer van de tweede jaargang, kan het vertrouwen alleen maar toenemen. Wat u ziet is wat u krijgt - tenminste, als u abonnee bent - : een stabiel product van behoorlijk niveau, met alle eerder verschenen nummers opgeslagen in een groeiend archief, wat voor alle abonnees constant bereikbaar zal blijven. Juist dit archief wordt door ons als een investering voor de toekomst beschouwd.  

 

 

Sinds kort worden verwante organisaties en met name verenigingen en speciaalclubs met een website door ons uitgenodigd om een LINK-uitwisseling aan te gaan. De eerste staan inmiddels op onze Links-pagina. Op deze manier kan Aviculture Europe zich met gelijkgestemden en op een goede manier presenteren voor een groter publiek en tegelijk de bezoekers van onze site een verwijzing geven naar de speciaalclubs voor aanvullende info. U hoeft natuurlijk niet te wachten op onze persoonlijke uitnodiging; u kunt uw website ook direct zelf aanmelden op uitgever@aviculture-europe.nl   

 

Overigens wachten we de nieuwe (overheids)maatregelen voor het komende tentoonstellingsseizoen rond de voorkoming van een gevreesde vogelgriep uitbraak, met enige reserve af. Iedere beperking in het houden en tentoonstellen van de hobbydieren, brengt niet alleen leed voor de dieren, maar minstens evenveel leed en ongenoegen voor de hobbyfokker met zich mee. Wij blijven in onze verslaglegging steeds zo dicht mogelijk bij het wel en wee van de hobbyfokkers; zo leest u zowel over de demonstraties in Berlijn van de Duitse hobbyfokkers tegen de ophokplicht, als over de winnaars van de shows die wél doorgingen.

 

Waardevolle rasbesprekingen, gecombineerd met verslagen van bezoeken aan gerenommeerde fokkers, maken ook dit nummer weer tot iets héél moois, wat ik iedereen zou willen aanbevelen. Dus beperk u niet tot deze rubriek ‘Allerlei’ maar neem een abonnement en geniet van alle fijne en interessante artikelen die ons team weer voor u bij elkaar geschreven heeft.

 

Met vriendelijke groeten,

Namens het team van Aviculture Europe,

Nico van Benten

 

 

 

 

 

 

 

DE LIJST

 

De winnende foto van de maand juni 2006 is geworden:

 

 

 

Jonge zilverpel Bresse haan

 

Foto ingezonden door: Mandy Goossens (NL)

______________________________________________

 

 

Let op! Vanaf het augustusnummer gaat de rubriek ‘De Lijst’ veranderen!

 

Omdat niet iedereen in de wieg is gelegd voor fotograaf heeft de redactie besloten om deze rubriek iets aan te passen, zodat IEDEREEN kans heeft om mee te doen en een gratis abonnement te winnen. Vanaf het volgende nummer mag u RADEN wélk ras er afgebeeld staat in ‘De Lijst’; daarbij zullen we zo afwisselend mogelijk alle diergroepen aan bod laten komen. Mail uw antwoord dan naar redactie@aviculture-europe.nl onder vermelding van: ‘Oplossing De lijst’. Onder de goede inzendingen wordt elke twee maanden een jaarabonnement op Aviculture Europe verloot!*

 

Wilt u alsnog een mooie of bijzondere foto ter beschikking stellen van Aviculture Europe? Deze blijven welkom op de redactie, zo mogelijk graag compleet met bijschrift of blokje tekst. In geval van plaatsing zal de naam van de fotograaf altijd vermeld worden.

 

*Slechts 1x per persoon te winnen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanvulling op artikel APPENZELLER BAARDHOENDERS van april 2006

 

In dit artikel is te lezen dat de Zwitserse speciaalclub van dit ras aangeeft, dat dit baardhoen aan het einde van de 18e eeuw ontstaan is uit een kruising van Leghorns met ‘Pausbäckchen’; die laatsten zouden een plaatselijk bekend ras geweest zijn. De redactie is er toch nog even dieper ingedoken, in de hoop iets meer van die Pausbäckchen te weten te komen. Vaak is zoiets dan toch weer minder ‘spannend’ dan verwacht; het Pausbäckchen zou namelijk gewoon een andere naam zijn voor het Thüringer Baardhoen. Houwink noemde het in zijn boek “Hoenderrassen in hunne vormen en kleuren” (1909) een Uilebaardhoen, en gaf er als Duitse naam bij: ‘Das Thüringer Barthuhn of Pausbäckchen’. Het ras was voor het eerst gefokt omstreeks 1880 in Rhula, een plaats in Thüringen, en ook dit hoen werd speciaal voortgekweekt omdat het bestand was tegen de strenge winters; de kinlellen waren namelijk verdwenen en hadden plaats gemaakt voor een baard. Het woord Pausbäckchen betekende volgens Houwink dan ook ‘kleine baard’, maar in het huidige Duits worden hiermee ook vaak dikke, ronde wangen bedoeld.

 

Die oude verhalen zijn toch altijd moeilijk helemaal sluitend te krijgen. Zo was er volgens de geschiedenis van het Appenzeller baardhoen écht sprake van een ‘Pausbäckchen met een rozekam’, terwijl het Pausbäckchen op de prent, net als het huidige Thüringer Baardhoen een enkele kam heeft .…. dus misschien was er tóch nog een andere variëteit? Bij nadere bestudering van de geschiedenis van het Thüringer Baardhoen blijkt dat ook de Thüringer ontstáán is uit een Pausbäckchen, dus niet hetzelfde is als een Pausbäckchen, zijnde: “Geliefde landhoenders, bestand tegen wind en kou, met een ongedeelde ‘Backenbart’ die de wangetjes vormt aan de zijkant, om de oren en kinlellen te bedekken”. Hier werd dat ook wel een Otterköpfchen genoemd…. Helaas, prenten of andere bewijzen zijn nog niet gevonden, maar Otterkopje …? Ik denk dat die een rozekam had! Wie meer weet mag het zeggen! redactie@aviculture-europe.nl

 

 

En zo zagen die Pausbäckchen er rond 1900 uit. Deze ansichtkaart werd destijds gedrukt door de Fa. H. Stürtz te Würzburg.

 

Foto: Archief Awe van Wulfften Palthe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.derooiehoeve.nl

 

 

Stoppelveldseweg 1, 5473 RR  Heeswijk-Dinther, Nederland

Tel. 0031-413-224102  Fax 0031-413-224103 E-mail: info@derooiehoeve.nl

 

Sinds dinsdag 1 mei is de fazanterie weer open voor het seizoen 2006 en zal tot 1 oktober op iedere dinsdag, donderdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur te bezoeken  zijn. Gedurende de zomervakantie van 1 juli tot en met 13 augustus zijn er extra openingsdagen, nl. dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Wat is er zo al te zien op de fazanterie:

- Een van de grootste collecties sierfazanten van Europa

- Kweekprojecten van bedreigde soorten

- Het leven onder water in de poel van de fazanterie

- Het leven in het insecten- en kleine zoogdierenhotel en de andere woongelegenheden in een speciaal daarvoor aangelegde insectenstraat

- De vlinderweide

- De kunstcollectie van meer dan 125 kunstwerken.

 

Graag nodigen wij u hierbij uit voor een (hernieuwde) kennismaking met Fazanterie de Rooie Hoeve in het seizoen 2006. Vanaf de opening in 1998 heeft de fazanterie 19.660 fysieke en 75.880 virtuele gasten mogen begroeten.

 

 

Met vriendelijke groet,

Namens Stichting Fazanterie de Rooie Hoeve,  

Marianne van den Wittenboer

info@derooiehoeve.nl  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 mei 2006 – BERLIJN - DUITSLAND:

Demonstratie tegen ophokplicht

 

Tekst: Mick Basset. Foto’s: Georg Clasbrummel

 

 

 

 

 

 

Zowel in de herfst als in de lente moesten de Duitse pluimveehouders hun dieren ophokken; géén vrije uitloop voor de kippen, ook geen vijvers overspannen met linten voor de eenden en ganzen, zoals in Nederland, maar echt alle dieren binnenhouden.

 

Er waren enkel wat uitzonderingen mogelijk, zulks naar beoordeling van de Veterinaire dienst, voor commerciële bedrijven die zoveel dieren hadden dat ze onmogelijk binnengehouden konden worden. Dit bracht dan wel verplichte wekelijkse bloedonderzoeken bij testdieren met zich mee.

 

 

 

 

Gezien het feit dat er in grote delen van Duitsland ‘s winters sneeuw ligt, waardoor het niet mogelijk is om je dieren buiten te laten lopen, betekende de nieuwe periode van ophokplicht dat bij sommige pluimveehouders de dieren inmiddels al 8 maanden aan één stuk binnenzaten. Een regelrecht drama voor de dieren die normaal gesproken de vrijheid hebben, vooral de vele soorten oorspronkelijke sier- en watervogels die gehouden worden door liefhebbers, maar ook voor de ganzen en sommige eendensoorten die het water nodig hebben om bevruchte eieren te produceren.

 

Overleg met de Duitse minister Seehoffer was telkens zonder succes. Dit mondde op 4 mei uit in een demonstratie in Berlijn, waar 3000 (vol­gens andere bronnen 5000 tot 6000) Duitse hobby­pluimveehouders protes­teerden tegen de als maar voortdurende opsluiting van hun dieren.

Dit bleek dan toch uiteindelijk ge­noeg indruk te maken om succes te hebben, gezien de Minister aankondigde dat met ingaan van 15 mei de

 

Stallpflicht’ in grote lijnen werd opgeheven (waarschijnlijk tot aan de komende herfst) onder voorwaarde dat de hobbyfokker :

- Niet woont in een controlezone rond een van de drie daadwerkelijke H5N1 uitbraken.

- Niet woont binnen 1000 meter van een groot watergebied, zoals een meer, reservoir, grote rivier waar populaties wilde watervogels kunnen zijn, of in een kustgebied waar watervogels broeden.

- Niet woont binnen 1000 meter van een grote commerciële pluimveehouderij.

 

 

- De toestemming om het pluimvee weer buiten te laten lopen wordt in eerst instantie op regionale basis gegeven door de plaatselijke dierenartsen en in geval van een van de bovengenoemde uitzonderingen wordt de situatie beoordeeld door dierenartsen in dienst van de overheid, om te zien of vrije uitloop eventueel toch mogelijk is en onder welke condities (zoals regelmatige bloedtesten etc.)

 

 

Hoewel er sinds 19 mei geen officiële observatiegebieden meer zijn in Duitsland, worden er toch nog steeds controles uitgevoerd op wilde watervogels en trekvogels.

 

Website BDRG

www.bdrg.de/index.shtml

 

Meer foto’s Berlijn Demonstratie: http://www.indiez.de/p/aiv/060504Bilder.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COCHINDAG ~ COCHINTAG ~COCHINDAY

 

Op zaterdag 9 September 2006

zal de derde internationale Cochindag plaatsvinden in Zeddam-NL.

 

Iedereen die Cochins of Cochinkrielen fokt is welkom. Er zal een show zijn en een verkoopklasse. Wilt u deze dag op enigerlei wijze sponseren met een ereprijs of iets dergelijks, meldt u zich dan even op onderstaand e-mailadres.

Alle verdere informatie en inschrijfformulieren zijn vanaf midden juli verkrijgbaar bij: Gerrit Bosch.

E-mail: gerrit-rikiebosch@hetnet.nl

 

Foto: Ardjan Warnshuis

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

Am Samstag den 9.September wird der dritte internationale Cochintag stattfinden.

 

 

 

 

 

Jeder Züchter von Cochin und Zwergcochin ist wilkommen. Es wird eine Schau und eine Verkaufsklasse geben. Möchten Sie den tag in irgenteine Form sponsern mittels einen Ehrenpreis, dann melden Sie sich kurz auf genannte E-mailadresse.

 

Weitere Informationen und Melde­papiere ab Mitte Juli bei: Ardjan Warnshuis.

E-mail: warnshuis@lembecker.de 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ardjan Warnshuis

 

 

 

Foto : Archief Aviculture Europe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wichtige Information !  

05.05.2006 15:53

 

Belangrijke mededeling betreffende

de 25ste  Europaschow

 

 

 

Op basis van verkeerde informatie van een aantal nationale bonden willen wij het volgende mededelen:

 

de 25ste Europashow gaat wel degelijk door!

 

Van zijde van de organisatie en de Entente geeft het geen andere informatie als dat de show doorgaat zoals geplanned. Op het ogenblik wordt alles geregeld zodat de show kan plaatsvinden.

 

Van de zijde van het tentoon­stellingsbestuur wordt intensief gewerkt aan de voorbereidingen voor de show.

 

Het tentoonstellingsbestuur.

 

~~~~

 

Allerlei informatie over deze Europashow is reeds te vinden op

http://www.teamdigital24.de/europaschau/pages_news/index.php 

 

Originele tekst van het bericht:

 

Auf Grund von Fehlinformationen einiger Landesverbände möchten wir nochmals mitteilen, dass die 25. Europaschau stattfinden wird. Es gibt keine anderslauternde Informationen von Seiten der Ausstellungsleitung bzw. des Europaverbandes. Zur Zeit werden alle notwendigen Regelungen für die Durchführung dieser Veranstaltung getroffen. Seitens der Ausstellungsleitung wird intensiv an der Fortsetzung der bestehenden Aufgaben der Ausstellung gearbeitet.

Die Ausstellungsleitung

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BEESTIGGOED 2006

Zondag 17 september 2006 vindt opnieuw het gezelligste evenement van Vlaanderen plaats!

Dieren- en plattelands­happening Beestiggoed wordt ook dit jaar weer georganiseerd in en rond het Landelijk Ontmoetings­centrum Breugelhoeve in Peer (Belgisch Limburg). De honderden huis- en landbouwdieren zullen vanzelfsprekend de hoofd­rol spelen. Dansende honden, kakelende kippen of stuntende paarden: het is er allemaal, en nog veel meer trouwens!

 

Ook het buitenleven zal volop in de schijnwerpers staan met een supergezellige lifestylebeurs, tal van ambachtsdemonstraties, folkmuziek, animatie. Ja, we serveren u zelfs een volledig circus!

 

 

 

Zoals u van de vorige edities weet, staan de landbouw- en huisdieren weer volop in de schijn­werpers. Ook dit jaar, op 17 september, kunt u weer een hele waaier aan dieren bewonderen in alle soorten en maten. Bovendien krijgt u alle informatie over aanschaf en verzorging, niet alleen van professio­nals maar ook van tal van speciaalverenigingen.

Bovendien zullen keur­meesters tientallen dieren onder de loep nemen. Het is uitzonderlijk dat u een dergelijke dierenkeuring live kunt meemaken. Beestiggoed biedt u die unieke mogelijkheid!

 

 

 

 

Zelf deelnemen?

De bedoeling is om zo veel mogelijk kleindierliefhebbers aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens aan deze unieke exhibitie-show te laten deelnemen. Misschien dat u er iets voor voelt om kippen, konijnen, cavia’s, eenden, duiven, kalkoenen, ganzen, etc. op Beestiggoed te showen en eventueel te verkopen? (de opbrengst gaat integraal naar de verkoper!) De geshowde dieren worden niet gekeurd, enkel geshowd, maar er worden dan ook geen tentoonstellingskosten aangerekend. Alles is gratis!

Let wel! De dieren moeten volgens de wettelijke voorschriften gevaccineerd te zijn en u dient een kopij van het inentingsbewijs afgeven.

(Speciaal)Clubs worden uitgenodigd om hun jongdierendag te laten plaatsvinden op Beestiggoed. Belangstelling gegarandeerd. Of misschien dat u een promotiestand voor uw ras of club wilt plaatsen? Het kan allemaal gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Roel Driessen (stands) of Bert Driessen (inzendingen); hun Emailadressen zijn te vinden op de website. Inschrijfformulieren zijn direct te downloaden vanaf de site. Inschrijving sluit 15 augustus.

Ook ditmaal wordt tijdens Beestiggoed ‘De spiegel van de fokkerij’ georganiseerd. Fokkers in alle diergroepen kunnen daar niet-erkende kleurslagen of variëteiten van kleindierrassen aan het publiek tonen. Dat kunnen net zo goed bizarre toevalsproducten zijn als al redelijk vergevorderde creaties die op de drempel van officiële erkenning staan. Dus blijf niet wereldberoemd in je eigen achtertuin en pak er mee uit tijdens Beestiggoed. U wordt er zelfs voor beloond: een jury zal de creaties beoordelen en de eerste drie genomineerden naar huis sturen met toch wel leuke geldprijzen (35, 25 en 20 euro).

Kortom, Beestiggoed wordt meer dan zes hectare vertier voor het hele gezin. Beslist de moeite waard, vraag dat maar aan de 11.000 tevreden bezoekers van de voorbije editie. Beestiggoed: Dé dieren-, plattelands, buiten- en landlevenbeurs van Vlaanderen!

Kijk voor alle info op: http://www.beestiggoed.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Zeeuwse Dwergkropper;

een nieuw sierduivenras in de maak

 

 

De Zeldzame Kropperclub is in opkomst en niet alleen in ledental, maar men blijkt ook de nodige creativiteit aan de dag te leggen met de ontwik­keling van een nieuw ras: de Zeeuwse Dwergkropper. Dit ras is een miniatuur- (ofwel: dwerg) uitgave van de Hollandse Kropper.

Je moet maar durven! De eerste exemplaren zijn héél knap en dan al in diverse kleuren, zoals (recessief) rood en geel, zwart en dunkleurig.

Rob Sekhuis, Zeldzame Kropperclub.

 

Foto boven: Ter vergelijking de Zeeuwse Dwergkropper en de Hollandse Kropper

Foto onder: Prachtige Zeeuwse Dwergkroppers op het dak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REISJE PLANNEN NAAR ENGELAND?

 

Wist u dat er in Engeland ‘s zomers heel bijzondere agrarische shows gehouden worden? Ze staan bekend onder namens als “Royal’ of ‘National’ en zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De meeste shows hebben een eigen website waarop alle informatie te vinden is.

Het is echter niet met zekerheid te zeggen of er pluimvee aanwezig mag zijn. Wel: paarden, schapen, koeien, honden etc. die gekeurd worden op raseigenschappen en kwaliteit. En verder zijn er allerlei stands, demonstraties en attracties.

 

Gezien de goedkope vliegtickets die er tegenwoordig te koop zijn, vermelden wij ook het  dichtstbijzijnde vliegveld. Het loont beslist de moeite om even goed te zoeken, ook bij Engelse maatschappijen als Thomson Air en Jet 2.

 

Op de websites vindt u alle nodige informatie, vaak ook hotel en bed&breakfast.

 

 

Enige Shows voor u op een rijtje gezet:

 

The Royal Norfolk is op 28 en 29 juni. Dichtst­bijzijnde vliegveld: Norwich.

Website: http://www.royalnorfolkshow.co.uk/

 

The Royal Show is van 2 t/m 5 juli in Stoneleigh Park. Dichtstbijzijnde vliegveld: Coventry airport. (Thomson Air)

Website: http://www.royalshow.org.uk/

 

 

The Great Yorkshire Show is op 11, 12 and 13 juli in Harrogate. Dichtstbijzijnde vlieg­veld: Leeds/Bradford (Jet2) Konijnen op dinsdag en pluimvee (indien toegestaan) op woensdag. Deze show heeft goede wandelpaden die zelfs geschikt zijn voor rolstoelen.

Website: http://www.greatyorkshireshow.com/

Laatste nieuws: De organisatie van de Great Yorkshire Show heeft inmiddels afgekondigd dat er géén pluimvee en duiven zal worden geshowd op de Show van 2006.

 

The Kent show is op 14,15 en16 juli in Maidstone. Afstand vanaf Gatwick airport is 41 miles of vanaf  Kent Int. Airport 22 miles. Vanaf de ferry / Dover is het 38 miles en volgens onze bronnen is het slechts een rit van 45 minuten naar de show.

Website: http://www.kentshowground.co.uk/

 

The Royal Welsh is in Llanelwedd, Builth Wells. Data 24, 25, 26 en 27 juli. Dichtstbijzijnde vliegveld: Rhoose Cardiff Internalional, maar u zult toch een auto nodig hebben aangezien er geen openbaar vervoer is naar de show. Dze show is vooral bekend om de enorme hoeveelheid verschillende schapenrassen en natuurlijk de Welsh pony’s. Website: http://www.rwas.co.uk/

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bejaarde moordt zwanennest uit

 

SCHIPLUIDEN - Dinsdag 25 april rond 23:00 uur werd een 75-jarige man uit Maasland aangehouden voor stroperij. Kort daarvoor kreeg de politie een melding dat er een auto in het water was beland aan de Vlaardingsekade. Toen de agenten daar kwamen bleek het toch om een ander incident te gaan. Een getuige vertelde dat zijn vrouw bij het water een groot dier zag zitten. Toen zij dichterbij kwamen zagen zij bij een zwanennest een man in het water staan. De 75-jarige vertelde een hartinfarct te hebben gehad en was erg paniekerig. Direct werd de politie en ambulance gealarmeerd. De Maaslander stribbelde tegen toen omstanders hem uit het water wilden halen en sloeg om zich heen met zijn wandelstok. Toch wist men de man veilig op de kant te krijgen. De verdachte had zwaneneieren in zijn jas en vertelde de politie dat hij veel overlast had van de zwanen. Daarom heeft hij de eieren geschud om de populatie te reguleren. En dat is strafbaar.

Bron: Delftse post 26 april 2006.

Foto: Dirk de Jong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Engelse Show Tipplers

 

 

De Engelse Show Tipplers in Groot Brittannië zijn heel anders dan de duiven die ze in Duitsland en de rest van het Europese vasteland Engelse Show Tipplers noemen.

Na de 2e Wereldoorlog en de ‘Muur’ is dit ras in Duitsland ontwikkeld tot een totaal ander ras, net zo verschillend als bijvoor­beeld de Engelse en de Duitse Nonduif.

 

Foto links: Engelse Show tipplers in de UK

 

De ‘Engelse’ duif is ongeveer 1/3 kleiner en is erkend in koperkleurig en koper tijgerkleurig. De ‘Duitse’ duif is groter, heeft een afwijkende stand en type en is ook erkend in zwart en zwart tijger.

 

De standaardomschrijving is anders (en ook het plaatje!) Fokker Ken Shaw heeft ze wel 50 jaar gefokt! Het is een oud Engels ras, geregistreerd in de UK.

Het is te hopen dat hier een iets aan wordt ‘gedaan’ op een van de komende EE-vergaderingen; zoals het nu is, zijn er 2 verschillende rasen met één en dezelfde naam!

Mick Basset

 

Foto rechts: Engelse Show Tippler in Duitsland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Bescherming Hobbydierhouder Nederland

Wijziging zittingsdatum van ‘Grootste hobbydierhouderproces ooit'

De Stichting Bescherming Hobbydierhouder Nederland heeft van haar advocaten Anker & Anker een brief ontvangen waarin een wijziging van de zittingsdatum wordt aangegeven.
(persbericht SBHN 24 april 2006)

Citaat: ‘Plotseling gaat de voorgestelde zittingsdatum van 20 juli niet door.
Thans wordt het waarschijnlijk 24 oktober a.s’.

Deze wijziging van datum is afkomstig van de voorzitter van het gerechtshof Den Bosch.

 

Alle informatie vindt u door op de hierna aangegeven link te klikken.

http://www.helphethobbydier.nl/start/index.php?option=content&task=view&id=256&Itemid=2

 

Met vriendelijke groet

Martin Hendriksen, voorzitter

Stichting Bescherming Hobbydierhouder Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GROOT EI

 

Leggende hennen pro­duceren niet altijd een ei met een standaard gewicht. Dit grote ei, links op de foto, werd gelegd door een jonge Isa-Warren hen; het was een van haar eeste eieren en ze legde 4 van zulke exemplaren in één week, daarna stopte ze even en een paar dagen later begon ze ‘normale’ eieren te leggen.

 

 

V.l.n.r. het grote ei; een normaal kippenei en een krielkippenei

Het ei woog 113 gram, terwijl een normaal ei van deze kippen ongeveer 70 gram weegt.

 

 

 

 

 

Het ei bleek een dubbel­dooier te zijn; dit ontstaat als er 2 dooiers gelijktijdig tot ontwikkeling komen en samen in de eileider belanden en daar ‘omhuld’ worden als ware het één ei. Dit verschijnsel zien we nogal eens als de kippen een tijdje over-royaal gevoerd zijn.

 

De hen die dit grote ei legde was de laatste hen in het hok die aan de leg ging; ze was een paar weken jonger dan de anderen en had misschien beter wat langer kuikenvoer kunnen krijgen i.p.v. legmeel.

 

Foto’s: Aviculture Europe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse Vliegtippler Club

 

Wedstrijdverslag

van de 2e wedstrijd oude dieren

 

15 of 16 april 2006

 

Na weer een angstig voorjaar waarin geen duif los mocht, viel de start van het nieuwe wedstrijd seizoen voor de NVC gelukkig nog mee. Het ging alleen ten koste van de eerste vlucht  en nu mochten ze dan echt los.

Zaterdag 15 april waren de weersomstandigheden goed, licht bewolkt en droog. Er vlogen 17 teams op die dag en maar één op zondag.

P.F. v.d. Werf vloog met het 3 jaar oude en ervaren record team. Dat ze ervaren zijn is te zien aan de winnende tijd, 16.15 uur.

Het team van W. Westra vloog 14.40 uur. Een mooie tijd gezien het feit dat hij zondag vloog en door de regen de start 25 minuten had uitgesteld.

Bij J. Wijma vlogen ze 8.15 uur. Om 14.15 moest hij er met de lokkers een eind aan maken, omdat zijn  17-jarige zoon met een spierwit shirt even bij het hok ging staan en het vliegteam daar sterk op reageerde. Eén doffer en drie duivinnen van A. Halma bleven 6 uur en 50 minuten in de lucht. Wiebe Westra was zijn scheidsrechter en een dag later was het andersom. Dat betekende 2x achter elkaar vroeg opstaan, je moet er wat voor over hebben!

Het vliegteam van H. de Jong bestond uit 5 doffers waarvan 4 meer dan 15 uur vlogen maar 1 kwam na 5.30 uur al op het plat, dus de verkeerde keuze. Bij H.G. v.d. Broek kon het vliegseizoen niet slechter beginnen. Gelijk na de start viel er één op het dak bij de buurman. Volgens Herman had de duivin een te grote geslachtsdrift. De 2 anderen vlogen meer dan 13 uur.

Volgen nu de mensen die zonder scheidsrechter vlogen:

 

 

 

Foto: Het vliegteam van H. Molen

 

J. Makkinga was enorm tevreden met de 15.20 uur van z'n 3 blauw bonte doffers.

H. de Vries is het nog niet verleerd; na jaren zonder duiven vlogen z'n 3 rode doffers 13.07 uur en was hij tevreden met een mooie vliegdag.

Bij G. Groot vlogen 3 blauwe doffers niet hoog maar de gevlogen tijd van 12.55 uur, belooft een beter seizoen dan vorig jaar.

De 4 duivinnen van J. v.d. Slot kwamen na 8.18 uur naar beneden. De volgende dag vloog z'n reserve team meer dan 12 uur, dus wie het weet mag het zeggen.

 

 

Als het om het aantal dieren in een vliegteam zou gaan was het W. Kroon die won; deze keer vloog hij met een team van 11 dieren, 4 doffers en 7 duivinnen, 8.07 uur.

Het team bestaande uit 1 zwarte en en 2 bonte tipplers van H.G. Straatsburg bleef 7 uur en een kwartier in de lucht. Hij denkt dat ze laag bleven vliegen omdat het boven waarschijnlijk te koud was.

G. v.d. Broek vond z'n vliegtijd van 6.21 uur met z'n 3 witte doffers tegen vallen. Het team werd o.a. gestoord door een troep jonge postduiven die als raketten door het luchtruim scheurden en misschien daardoor was er één steeds uit de formatie.

Bij Th. Awater begint het wedstrijd seizoen ook vreemd. Na bijna 2 uren vliegen vallen ze ineens op het dak en na 10 minuten komen ze vlot binnen. En de volgende dag tijdens het schrijven van dit verslag vliegen ze alweer 6 uur en een kwartier en gaan onverstoorbaar verder. De korte wedstrijduitslag is hem een raadsel. In deze categorie 4 gediskwalificeerden :

 

 

 

F. Boonstra vloog 12 uren maar toen verdween de duivin uit het zicht, om pas de volgende dag terug te keren. De 2 doffers kwamen na 13.45 uur met tegenzin naar beneden. De 5 duivinnen van  G. Hiemstra stelden hem teleur; na een goede start vielen ze na 8.40 uur op het dak van de school en dat is buiten de 65 meter. Volgende keer beter, maar dan met andere duiven.

Voor R. Koolstra is het vliegseizoen oude dieren na één wedstrijd al over.

 

Foto: Team van A. Toeter

 

Om 11.24 uur ging er één buiten de 65 meter zitten en na een tijdje de andere 2 ook. Dit hadden ze tijdens de trainingen ook al geflikt. Het bewijs is weer geleverd; een tippler kun je alles leren, maar je kunt ze niets afleren. Helaas pindakaas! Op de Longday 17 juni hoopt hij een team jongen klaar te hebben, hij heeft zich in ieder geval al opgegeven. Van de drie duivinnen van J. Speyer waren er 2 aan elkaar gepaard en kwamen na 2 uren op het hok. De derde vloog 14 uur en een kwartier, maar wel samen met 2 nieuwe maten. A. v.d. Velden had zich opgegeven maar ook weer afgemeld.

 

Dit was het verslag van de eerste wedstrijd van 2006. De complimenten van het bestuur voor de geweldige deelname waarvan 6 met scheidsrechter. Er stonden zaterdagmorgen op een gegeven moment 68 tipplers boven Nederland.  Hopelijk proberen de anderen die denken een goede tijd te vliegen met de longday of de eerste jonge-dieren-vlucht, dan ook een scheidsrechter te vinden, zodat we internationaal ook mee kunnen doen.

 

 “Keep them Flying” vrienden!  

Hidde de Jong, wedstrijdleider, Burgum.

 

De volgende wedstrijd werd gevlogen op 6 of 7 mei (3e oude dieren wedstrijd).

Kort verslag:

Het duivinnen team van P.F. v.d. Werf vloog 17.32 uur. De hele dag hebben ze sterk gevlogen met super vliegweer. Ze waren de hele dag niet erg hoog door de sterke wind hier bij de waddenkust. De 3 duivinnen van H.G. v.d. Broek vlogen 16.38 uur. Ze hadden de eerste minuten echt moeite om omhoog te komen en ze vlogen even gelijk Groninger Slenken. Daarna op een hoogte van 150 á 250 meter; de kracht straalde van deze dieren af en zo ging het de hele dag door. A. Halma  vloog ook met 3 duivinnen naar 15.25 uur. De duiven van W. Westra en mij vlogen al snel bij elkaar. Mooi gezicht 7 tipplers de hele dag samen. Om 15.00 uur heel veel postduiven in de lucht maar ze gingen rustig door tot 20.55 uur. Dit is weer een nieuw hok-record dus ik ben er heel blij mee. J. Wijma had 5 doffers in de strijd gegooid. Ze vlogen mooi door tot dat de buren met hun witte bloesjes achter in de tuin gingen lopen en de tipplers gelijk naar beneden kwamen.

In deze cat. 2 gediskwalificeerden:

De 4 doffers van W. Westra vlogen 16.10 uur waarvan bijna 15 ½ uur samen met de dieren van A. Halma. Tegen tienen landen ze op het dak van de woning en de lokkers gingen er bij zitten. De hele nacht zijn ze buiten gebleven. Ook bij H.de Jong ging het mis. Na 7 uur en 50 min. viel 1 van de 3 broers na een kwartier uit formatie te hebben gevlogen op het huis. Weer de verkeerde keuze en das balen, vooral omdat de 2 anderen en de volgende dag de 6 reserve doffers tot 22.15 uur vliegen en mooi op de lamp landen.

Volgt nu de categorie zonder scheidsrechter:

Hier is het doffer team van J. Makkinga de beste met 16.31 uur. De laatste training vloog de hele meute de nacht in zodat ik er niet veel vertrouwen in had of ze wel tot donker zouden door vliegen. Met een nieuwe jaarling doffer in het team is het toch gelukt. G. Groot vloog met 3 doffers 15.35 uur. Voor het eerst mochten ze de laatste 3 dagen hun krop helemaal vol eten. Het is of ze precies doen wat ik van ze verwacht; wat een verschil met vorig jaar! Het team van F. Boonstra van 2 doffers en een duivin vloog ook een hok-record van 15.32 uur. De duivin die bij de vorige wedstrijd pas de volgende dag kwam bleek toch tijdens de vlucht een ongelukje te hebben gehad; ze had een aardige wond op het borstbeen. Maar nu dus toch goed mee gevlogen en zonder fouten. H. de Vries vloog met 3 doffers naar 13.13 uur. Door de harde oostenwind vliegen ze bijna de hele dag laag. Om 18.00 uur beginnen ze te zeuren en om 18.43 uur landen ze zonder lokkers op het hok.

B.P Korthouwer vloog met 5 duivinnen 13.10 uur. Hij had er wel wat meer van verwacht maar weet nu dat vliegtijden niet altijd te voorspellen zijn. In de training op niet al te veel zuivering vlogen ze met gemak 9 à 10 uren en na 2 dagen vliegmengeling en 3 dagen eiwitarm zou je toch zeggen.......... maar het blijven dieren en soms net zo onvoorspelbaar als mensen. Het team van 5 duivinnen van J.v.d. Slot vloog 12.24 uur. Prima vliegweer en mooi op hoogte gevlogen. G. v.d. Broek vloog weer met 3 witte doffers. Ze bleven 10.42 uur in de lucht. Het werd half vier en ze waren het niet meer eens welke kant ze op moesten en gingen af en toe uit elkaar. Om 16.22 uur vielen ze vlot achter elkaar op het hok. Waren ze het in de lucht niet met elkaar eens, op het platje ontstond een spontane knokpartij en ik dacht: had die energie maar gebruikt voor het vliegen, daar had ik meer aan gehad.

De 2 duivinnen en 1 doffer van H.P. Straatsburg vlogen 9.35 uur. Niet hoog. Donderdag 3 kokertjes en vrijdag 1 ½ kokertje gegeven.(Wedstrijd leider: dat mag wel een beetje meer zijn) W. Kroon kon z'n team van (maar) 6 duivinnen 8.43 uur in de lucht houden. Een dier vloog na half twee steeds achteraan en begon de bochten af te snijden. Om 17 min.voor 3 viel ze op het hok. De overige 5 kwamen na 10 uren en liepen vlot binnen. De 3 doffers van Th. Awater vlogen 8.18 uur. Ze vliegen op een mooie hoogte, om ze zo te zien vliegen is een lust voor het oog. Ze storen zich niet aan de koppels postduiven die overkomen.

Ook in deze categorie een paar gediskwalificeerden: De grootste pechvogel was wel J. Speijer. Zijn 2 doffers en een duivin vlogen 15.30 uur. Het team lijkt de dag vrij gemakelijk door te komen maar vliegt niet op de lamp en besluit ze om 21.00 uur te lokken met de postduiven. Ze landen vlot en mooi op het huis. Twee lopen even later ook vlot binnen maar de derde valt tot 3 maal toe op het hok maar loopt niet binnen en verkiest de nacht op het dak van ons huis door te brengen. Bij A. v.d. Velden ging het met z'n 3 doffers ook mis; na 8.37 uur vliegen komt er 1 naar beneden en loopt vlot het hok binnen. De 2 andere vliegen door tot 16.30 maar gingen op een lichtmast zitten en dus gediskw. volgens art.7. Als laatste in de rij is R. Koolstra. Na de teleurstelling van vorige keer dacht hij de boosdoener gevonden te hebben. De laatste 5 trainingen waren ze niet uit zichzelf gaan zitten dus hoop deed leven maar helaas na iets meer dan 5 uren gingen ze toch weer op een dak zitten. Dus niet meer vliegen met deze dieren, maar op de Longday de nieuwe lichting jongen maar eens proberen.

 

Hidde de Jong, wedstrijdleider, Burgum.

 

Inmiddels ook gevlogen: De 4e oude dieren wedstrijd op 27 of 28 mei. 

Zie voor de volledige lijst van deelnemers en uitslagen: http://home.hetnet.nl/~johan.makkinga/Update.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ons helpen om Aviculture Europe in nog meer talen uit te brengen?

 

Sluit u dan aan bij ons team van

Enthousiaste duiven-, kippen,- en sier- en watervogelliefhebbers die ons telkens weer helpen met vertalen of corrigeren. (Zie op de website bij: redactie-vertalers/correctoren)

Extra man/vrouwkracht is van harte welkom, vooral vertalers:

*Nederlands naar Engels,

maar voor straks ook:

* Nederlands in Frans, Spaans of Duits.

Of

* Engels in Frans, Spaans of Duits.

U hoeft niet een heel nummer te vertalen, maar bijvoorbeeld enkel het duiven- of het hoendergedeelte, of slechts een enkel artikel. Elke hulp is welkom, maar dan liefst wél op reguliere basis. Vele handen maken licht werk.

Uw reacties zijn welkom bij Nico van Benten uitgever@aviculture-europe.nl