ALLERLEI

NIEUWS, WETENSWAARDIGHEDEN EN ADVERTENTIES VAN ABONNEES

 

LAATST BIJGEWERKT OP 10 april 2006

 

 

 

 

 

 

 

DE LIJST

 

De winnende foto van de maand april 2006 is geworden:

 

 

 

Hier een foto van ons splash Sumatra haantje.

Jammer genoeg heeft het ophokken hem geen goed gedaan.

 

Foto ingezonden door: Wanda Zwart (NL)

.

 

Heeft u óók een foto die mooi genoeg is voor een plaatsje in ‘DE  LIJST’ ?

 

Mail die foto dan naar redactie@aviculture-europe.nl onder vermelding van: ‘de lijst’. Telkens bij het verschijnen van een nieuwe uitgave van Aviculture Europe, zullen wij uit de inzendingen een nieuwe foto kiezen, die vervolgens twee maanden lang op deze ereplaats zal prijken in ‘de lijst’ en de inzender van de uitverkoren foto krijgt bovendien een jaarabonnement op Aviculture Europe*.

 

Ingezonden foto’s komen ter beschikking van Aviculture Europe. In geval van plaatsing zal de naam van de fotograaf altijd vermeld worden.

*Slechts 1x per persoon te winnen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASEN – EASTER- OSTER- PÂQUES

 

Pasen ontleent zijn naam aan Ishtar, de Babylonische en Assirische godin van de liefde en vruchtbaarheid. De Phoeniciërs kenden haar als Astarte. In Europa werd Astarte Ostara, de Anglo-Saksische godin van de lente, de vruchtbaarheid en de rijzende zon.

Het oud-engelse woord voor Pasen, ‘Eastre’ verwijst naar Ostara, net als het Duitse woord ‘Oster’.

Ostara had een passie voor nieuw leven; als vruchtbaarheidsgodin bracht ze het einde van de winter, met dagen die langer en lichter werden. Haar aanwezigheid was voelbaar in het groeien van de planten en de geboorte van baby’s, zowel bij de mensen als bij de dieren.

Veel van de huidige ‘Paas-gebruiken’ komen voort uit deze oude tijden. Het verhaal is als volgt:

Op een jaar arriveerde Ostara te laat in de lente, en omdat ze zich schuldig voelde, redde ze het leven van een vogel, wiens vleugels bevroren waren door de sneeuw. Ze maakte hem tot haar lievelingsdier, of, volgens sommige versies, tot haar minnaar. Uit medelijden, omdat hij niet meer kon vliegen, besloot ze de vogel in een sneeuwhaas te veranderen. Ze noemde hem Lepus en begiftigde hem met de eigenschap om onwaar­schijnlijk snel te rennen, zodat hij altijd aan de jagers zou kunnen ontsnappen. En ter herinnering aan zijn voormalige bestaan als vogel gaf ze hem ook de eigenschap van het leggen van eieren in alle kleuren van de regenboog, maar dit slechts één dag per jaar!

 

Na verloop van tijd verspeelde Lepus zijn vriendschap met Ostara en zij verbande hem naar het firmament, waar hij nog altijd aanwezig is als het sterrenstelsel Lepus (de Haas), voor altijd geposi­tioneerd onder de voet van sterrenstelsel Orion ( de Jager). Maar nog steeds heeft hij toestemming om één keer per jaar in de lente naar de aarde terug te keren, om zijn gekleurde eieren te schenken aan de kinderen die het ‘Ostara-feest’ vieren.

Het ei is het meest perfecte verpakkingsmiddel van de natuur. In de loop de geschiedenis stond het ei voor mysterie, magie, medicijn, voedsel en omen (voorspelling). In de ‘heidense’ tijden stond het ei voor de wedergeboorte van de aarde. De lange koude winter was voorbij; de aarde barstte open en begon opnieuw te leven, net zoals het wonder van het ei, dat openbarst bij de geboorte van nieuw leven. Aan het ei werden dan ook speciale krachten toegekend. Eieren werden begraven onder de fundamenten van gebouwen, ter bescherming tegen onheil; zwangere Romeinse vrouwen gebruikten een ei om het geslacht van hun kind te voorspellen en Franse bruiden stapten op een ei voordat ze de drempel van hun nieuwe huis over gingen.

 

 

Nog altijd symboliseren eieren geboorte en vruchtbaarheid in vele culturen en zij werden het universele Paas-symbool over de hele wereld. Geverfde en gedecoreerde eieren worden geschenk gegeven, en brengen daarmee de wens over voor voorspoed en overvloed voor het komende jaar. De eerste Paaseieren in Europa waren geverfde kippen-, eenden- of ganzeneieren; iets wat nog altijd in veel landen gebruikelijk is. Later in de tijd waren er rond Pasen speciaal gefabriceerde kunsteieren te koop en rond 1800 begonnen de Duitsers als eersten met het maken van chocolade paaseieren en paashaasjes. De eerste chocolade-eieren waren massief, maar als snel verstond men de kunst om holle eieren te maken.

 

Geniet van uw Paasontbijt en aarzel niet om een extra ei te nemen, want een groot ei bevat slechts 75 calorieën en 5 gram vet.(een kippenei dus, niét een chocolade-ei!)

Het team van Aviculture Europe wenst u een vrolijk Pasen!

 

Foto: Dirk de Jong

 

 

 

 

 

 

 

 

WAT IS DAT ?!

 

 

Op de foto ziet u een kip (Brahma krielhen) met aan beide poten een ‘webvoet’. Sommige tenen zijn dan verbonden door een ‘web’, ofwel een huidflap (als bij een eend!) en niet gescheiden, zoals dat zou moeten bij een kip. Deze afwijking komt ook wel eens voor bij duiven met voetbevedering en schijnt gerelateerd te zijn aan de extra huidgroei die nodig is ter ondersteuning van de voetbevedering.

Het is geen algemeen voorkomende afwijking, maar wél erfelijk, en iets wat zomaar spontaan te voorschijn kan komen, zelfs in stammen waar steeds geselecteerd is tegen dit verschijnsel. Hoewel de kip er verder niet veel last van heeft, is het advies om vooral niet verder te fokken met zulke dieren.

 

(Foto: P. Stokkermans, Nederland)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Primeur: De DFKP-Club publiceert haar eerste digitale boek:

 

Kwartels als hobby,

een praktijkhandleiding voor liefhebber en fokker.

 

 

 

Het houden en fokken van kwartels als hobby staat in de belangstelling. Kwartels zijn prachtige kleine siervogels om te houden voor plezier, om er mee te fokken en om in te sturen naar kleindier- en vogeltentoonstellingen. Op tentoonstellingen van de ANBvV, NBvV en NHDB* worden tegenwoordig regelmatig kwartels ingezonden.

 

Hoeveel liefhebbers in Nederland kwartels houden als hobby is niet bekend, maar dat zijn er waarschijnlijk veel.

 

Uit de vele vragen blijkt dat er behoefte is aan meer praktische informatie over het houden en fokken van kwartels. Deze praktijkhandleiding geeft o.a. informatie over  Historie, Domesticatie, Eigenschappen, Huis­vesting, Voeding, Ziekten en andere ongemakken, Fokken en nog veel meer.

Bovendien worden de meest gehouden soorten uitvoerig besproken, te weten: de Chinese dwergkwartel, de Harlekijnkwartel, de Coro­mandelkwartel, de Europese kwartel, de Japanse kwartel, de Blauwschubbenkwartel, de Californische kuifkwartel en de Virginische boom­kwartel.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de georga­niseerde kleindier­liefhebberij en het showen van kwartels op tentoon­stellingen.

 

 

 

Natuurlijk is het boek voorzien van een groot aantal prachtige full colour foto’s.

 

Dit mooie, leerzame boek is GRATIS te lezen op http://library.wur.nl/ebooks/1790863.pdf

Desgewenst kunt de inhoud (of delen daarvan) uitprinten.

 

Kortom, deze praktijkhandleiding geeft alle informatie om op een goede manier kwartels als hobby te houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pluimveetransport

 

Om pluimvee te vervoeren gebruikt niet alleen transportkisten maar ook kartonnen dozen. De fokkers hebben meestal wel kisten die aan de ventilatie-eisen voldoen. Liefhebbers die een paar kippen komen kopen, hebben soms niets bij zich. Op de vraag waar moeten de kippen in kijken ze je stomverbaasd  aan. O, helemaal niet aan gedacht! Kartonnen dozen kunnen dan uitkomst bieden. Als de doos gewoon wordt dicht gedaan, is er totaal geen ventilatie en kunnen de dieren overlijden omdat de tempera­tuur in de doos te hoog oploopt door de warmteafgifte van de dieren. Stop ook niet te veel dieren in een doos.

Prik echter geen gaten in de doos of,  nog erger, snij geen stukken uit de doos. De prikgaatjes sluiten de dieren met hun lichaam af en door de grote gaten wurmen ze zich vaak naar buiten.

 

 

Een eenvoudige en doeltreffende methode is het maken van twee insnijdingen boven in de vier ribben van de doos, op 2 cm van elkaar. (zie tekening boven) Vervolgens drukt u het karton naar binnen (zie foto’s). De warmte kan er uit en de gaten worden niet afgesloten.
Als u dieren in uw auto over grote afstand  in de kofferbak moet ver­voeren, kunt u de dozen aan de bovenkant beter open laten.

 

Zorg altijd voor een voldoende dikke laag strooisel, zodat de dieren tijdens de rit stevig kunnen zitten.

 

 

 

 

 

Tekst: Jan Willem Hondelink

Foto’s: Aviculture Europe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een beetje geschiedenis.

De Cauchois-Club heet voluit Nationale Cauchois-Club van België / Club National du Cauchois de Belgique en werd opgericht op 2 maart 1986. De oprichtingsvergadering ging door in een dorpscafé waar de tijd was blijven stilstaan, "La tête de pipe" in het Waalse Tertre, in aanwezigheid van onder meer de toenmalige voorzitter van de Landsbond, wijlen Walter Degouis. De heer Degouis was sedert vele jaren Cauchoisfokker en samen met zijn vriend dokter Karel Goddeeris uit Marke was hij voorheen één van de weinige tentoonstellers met Cauchois.

Er waren slechts weinig Cauchois te zien op tentoonstellingen. Daarom zochten enkele jonge fokkers langs beide zijden van onze taalgrens uitgebreidere Cauchois-contacten in Duitsland en Frankrijk. Vreemd genoeg kwamen ze via die buitenlandse Speciaalclubs in contact met elkaar. Er leek dus voorbestemdheid om een nationale Club in ons land te vormen. Alvorens het zo ver kwam, hadden nog tal van informele en vriendschappelijke contacten plaats in binnen- en buitenland. In 1985 werd bij wijze van proef nog een officieus Cauchois-kampioenschap ingericht bij de tentoonstelling te Tertre. Van in het begin werd dus geopteerd voor een solide basis.

Nu 20 jaar later tonen de fundamenten nog geenszins barsten en kan de Cauchois-Club op een stevige achterban rekenen. Ras- en verenigingsnieuws krijgen de leden via geregeld verstuurde circulaires. Jaarlijks is er het jaarbulletin dat verdeeld wordt op de Clubdag. Deze Clubdag wordt elk jaar in september georganiseerd bij één van de leden. We proberen er een leuke vriendenontmoeting van te maken met aandacht voor gezelligheid, een lekkere hap en een stevige drank, maar uiteraard met aandacht voor de Cauchois.

Jaarlijks wordt ook een Clubkampioenschap georganiseerd. Dit wordt ondergebracht bij een bestaande tentoonstelling. Meestal zijn daarop tussen de 150 en de 200 Cauchois present.
De Cauchois-Europashow is eveneens een activiteit waar meerdere Clubleden elk jaar aan deelnemen. Deze gaat door ofwel in het Zwarte Woud (Duitsland) ofwel in de Elzas (Frankrijk). Meer dan 800 Cauchois uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Nederland en België strijden er voor de eer.

Activiteiten voor het seizoen 2006

9 sept. 2006 

Clubdag/Journée du club à/te Tiegem

14 - 15 okt. 2006

Expo de promotion/promotieshow à/te Menen

4-5 nov. 2006

Européenne du Cauchois/Cauchois Europashow à/te Elzach (D)

25 - 26 nov. 2006 

 

Championnat du club/ Clubkampioenschap à/te Affligem, Zaal/Salle Bellekouter, Org. De Pajottenlanders Vraagprogramma wordt door Pajottenlanders aan leden Cauchois-Club gestuurd. Le Club des "Pajottenlanders" envoie le règlement-programme aux membres du Cauchois-Club.

 

 

Foto: Leden Cauchoisclub op de tentoonstelling in Afflichem 2004

Alle club- en bestuursleden zullen u graag verdere informatie verstrekken !

BESTUURSLEDEN :

Voorzitter / President: Ronny Arryn, Schernaai 11a 8573 Tiegem-Anzegem +32(0)56/680349, ronny.arryn@scarlet.be

Secretaris/Secrétaire: Philippe Van Dyck, Chemin du Servoir 107, 7090 Ronquières +32(0)67/560556, philippe.van.dyck@tiscali.be

Commissaris/Commissaire: Filip Vierstraete, Vrijheidstraat 32, 8560 Wevelgem +32(0)56/403195, filipvierstraete@telenet.be

Commissaris/Commissaire: Joseph Coune, rue de la Barre 9, 1457 Walhain-St.-Paul +32(0)10657521 joe.coune@yucom.be

Website : www.cauchois.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUIVEN BADTIJD!

 

Het nemen van een bad is heel belangrijk voor de conditie van het duivenverenpak. Als er niet tenminste één keer per week gelegenheid is om te baden, hetzij in de regen, hetzij in een waterbak, dan zullen de veren erg droog en bros worden. Als de duiven op eieren zitten, dan helpt dit ook om de juiste vochtig­heidsgraad te handhaven, zéker in de zomer.

 

De belangrijkste eisen die aan badwater gesteld worden zijn: het water moet schoon zijn en zodra alle duiven een bad genomen hebben, moet je het water weghalen en weggooien. Het drinken van dit vuile waswater is de meest effectieve manier om ziektes aan elkaar door te geven! Het zal duidelijk zijn dat je altijd moet voorkomen dat wilde vogels van het bad- of drinkwater van je duiven gebruik kunnen maken.

Er bestaan verschillende producten om toe te voegen aan het badwater, variërend van de eenvoudige appelazijn, wat de bacteriegroei remt, zodat het water iets langer kan blijven staan, tot de badzouten en andere ‘conditioners’ speciaal gemaakt voor duiven.

Het baden kan het beste buiten het hok gedaan worden, al is het maar op een kleine ‘bad veranda’ vastgemaakt aan een raam. Niets is zo slecht voor duiven als een vochtig hok.

Tekst en foto’s: Mick Basset, Germany.

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

HANDIGE TIP

 

Als de tijd is aangebroken om de jonge hanen te ringen, hebben ze nog geen sporen. Het is echter belangrijk dat de ring straks bóven het spoor komt te zitten, omdat er anders heel vervelende problemen kun­nen ontstaan. Daarom moet u regelmatig controleren en de ring op tijd over het beginnende spoor omhoog schuiven.

Een andere en handige oplossing is: ring de hanen dubbel; onder de goede ring brengt men een oude ring aan, die is doorgeknipt.

 

 

 

Zie foto rechts boven: doe eerst de goede ring aan en schuif er vervolgens een doorgeknipte oude ring onder. Foto’s: Dirk de Jong.

 

De goede ring blijft dan vanzelf hoger om de poot zitten. U heeft vast nog wel wat oude ringen over van voorgaande jaren dus het is nog goedkoop ook. Bij gebrek aan oude ringen gebruikt men een plastic ring die in alle kleuren verkrijgbaar zijn. Zodra de spoor genoeg ontwikkeld is en de ring vanzelf daarboven blijft zitten, kan men de extra ring er weer afhalen. Als die ring al van te voren was doorgeknipt, zal dat vrij makkelijk gaan, gewoon opentrekken. Zodoende kan men dierenleed en veel ongemak voorkomen. Vergeet niet om die extra ring er af te halen als de haan naar de tentoonstelling gaat, want een dier met twee ringen wordt gediskwalificeerd!

 

 

 

Foto links:

Bij deze jonge haan zit de ring onder het spoor, en dat kan nu niet meer hersteld worden. Goed te zien is dat de ring al erg strak zit. Bij het nog iets zwaarder worden van de poot zal dit zeker pro­blemen gaan geven en zal de ring afgeknipt moeten worden om ingroeien te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOUDEN VAN HENNEN

op naar gelukkige kippen, trotse boeren en tevreden burgers

 

In Nederland leggen zo’n 35 miljoen kippen jaarlijks bijna tien miljard eieren. Hoe kunnen we die kippen zo houden dat zowel de kip, als de burger, als de pluimveehouder gelukkig zijn? Een onderzoeksteam van Wageningen UR boog zich een jaar lang over deze vraag, met als doel nieuwe systemen te ontwerpen voor het houden van hennen voor de productie van eieren. Het project kreeg heel treffend de naam ‘Houden van Hennen’.

Nieuwe houderijsystemen zijn nodig omdat er aan de huidige systemen het nodige mankeert. Steeds meer reguliere pluimveehouders schakelen over op alternatieve systemen, zoals de scharrelhouderij. Het is echter maar de vraag of de huidige alternatieven wel de meest ideale zijn om de batterijen te vervangen. Sommige alternatieve systemen doen bijvoorbeeld nogal veel stof opwaaien, in letterlijke zin dan.

Ook de uitbraak van de vogelpest in 2003 heeft de discussie over de manier waarop pluimvee wordt gehouden flink aangezwengeld. Er zijn namelijk aanwijzingen dat overvliegende vogels en de kippen die buiten liepen de uitbraak van de vogelpest hebben veroorzaakt.

Om meerdere redenen zijn pluimveehouders dus lang niet altijd zo dol op een buitenuitloop.

En de kip, wat vindt de kip er eigenlijk zelf van? Uit gedragsstudies van kippen weten we dat ze zeker behoefte hebben aan scharrelen en exploreren, maar het is niet aangetoond dat dit per se buiten moet. Een kip hoeft dus niet ongelukkig te zijn als ze binnen zit, maar wie weet is ze wel veel gelukkiger als ze ook naar buiten kan.

 

 

 

 

Op zoek naar gedeelde wensen.

Op het eerste gezicht lijken wensen van de leghen, de burger en de consument, en de pluimveehouder als ondernemer, dierhouder en arbeider vaak strijdig met elkaar. Maar met doorvragen en goed kijken wat die wensen nu werkelijk zijn, kom je tot verrassende inzichten. Het projectteam heeft de wensen van kippen, pluim­veehouders en burgers ineengevlochten in twee ontwerpen. Waarom twee ontwerpen? Omdat er niet één ideaal houderijsysteem bestaat. In Nederland is plek voor heel verschillende houderijvormen, die verschil­lende burgers, verschillende pluimveehou­ders en verschillende kippen aanspreken. Sommigen daarvan vinden een buitenuitloop noodzakelijk en anderen niet.

Het is net als bij auto’s, daarvan zijn er ook tientallen merken en modellen. Beschouw de ontwerpen dus als ‘concept cars’ die richtinggevend zijn en ter inspiratie dienen. Het ene ontwerp is meer een Smart cabrio, die vrijheid en beschutting combineert. Het andere ontwerp is een stoere Volvo met een ‘side impact protection system’, voor extra zekerheid. Beide ontwerpen voldoen aan de behoeften van de kip, zodat verenpikken niet voorkomt. En zo heel veel extra hoeft een eitje niet te kosten: de kostprijs van een ei geproduceerd in deze ontwerpen, zal zo’n 20% hoger uitvallen dan die van eieren uit scharrelsystemen en de verrijkte kooi.

 

 

Bekijk deze twee schitterende ontwerpen in dit filmpje (8 minuten, 17MB)

http://www.houdenvanhennen.nl/HvH_320_240_dsl_middel_NL.mov

en lees meer over de achtergronden van dit project in de brochure (pdf)

Downloads-Brochure

http://www.houdenvanhennen.nl/Brochure-Houden-van-Hennen-2004-NL-LR.pdf

 

Deutsch Auf Deutsch (Movie, 8 Min. 17 MB)

http://www.houdenvanhennen.nl/HvH_320_240_dsl_middel_DE.mov

Downloads-Broschure

http://www.houdenvanhennen.nl/Broschure-Das-Halten-von-Hennen-2004-DE-LR.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GEZIEN IN BRUGGE,

OP HET INTERNATIONAAL NEERHOFDIERENFESTIVAL

 

Op een tentoonstelling kom je altijd al ogen te kort, maar op deze show in Brugge was dat zéker het geval. Elk jaar krijgt de Show hier een speciaal thema mee, en in december 2002 was dat ‘Neerhofdieren samen in de Ark’. De schoolkinderen mochten wandver­sieringen maken, waar­mee de hal omgetoverd werd tot een waar museum. Er was geen stukje muur zonder versiering! Ik weet niet of er een wedstrijd aan verbonden was, maar deze hier vond ikzelf wel heel schitterend! U moet zich wel even voorstellen over welke afmetingen wij hier spreken; om precies te noemen, dit kunstwerk was toch wel 4,5 meter hoog! Een bijzonder originele manier om een meestal erg kale en ongezellige hal aan te kleden!

Als wereldpremière was hier tevens een exclusieve serie werken te bezichtigen van de grootmeester in het portretteren van neerhof­dieren, de beroemde Belgische tekenaar/schilder René Delin. In samenwerking met verzamelaar Juul Lauwers was er bovendien een geïmproviseerd atelier van Delin ingericht, waar men middels een doorlopende diapresentatie, ge­heel in de sfeer van rond 1900 kon genieten van vele andere werk­stukken van Delin.

Op deze internationale show presenteerden tevens een achttal Europese landen hun meest typische en uitzonderlijke rassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K.C. DE PRACHTDUIF - TURNHOUT

 

De webpagina's van K.C. De Prachtduif zijn te bereiken via www.prachtduif.be 

 

Koninklijke Club De Prachtduif Turnhout is een actieve sierduivenvereniging sinds 1922.  Op de website van de Club vindt u onder meer een overzicht van de jaaractiviteiten, uitleg over jong­dierendag en over de tentoon­stelling. Maar bovenal vindt u er sierduivenpagina’s met kleurenfoto’s, tekeningen en beknopte ras­beschrijvingen.

 

Neem eens een kijkje op deze site, en klik daarbij beslist eens op ‘Wetenswaardig’; óók voor niet-duivenhouders inderdaad wetens­waardig om te lezen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ons helpen om Aviculture Europe in nog meer talen uit te brengen?

 

Sluit u dan aan bij ons team van

Enthousiaste duiven-, kippen,- en sier- en watervogelliefhebbers die ons telkens weer helpen met vertalen of corrigeren. (Zie op de website bij: redactie-vertalers/correctoren)

Extra man/vrouwkracht is van harte welkom, vooral vertalers:

*Nederlands naar Engels,

maar voor straks ook:

* Nederlands in Frans, Spaans of Duits.

Of

* Engels in Frans, Spaans of Duits.

U hoeft niet een heel nummer te vertalen, maar bijvoorbeeld enkel het duiven- of het hoendergedeelte, of slechts een enkel artikel. Elke hulp is welkom, maar dan liefst wél op reguliere basis. Vele handen maken licht werk.

Uw reacties zijn welkom bij Nico van Benten uitgever@aviculture-europe.nl 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speciaalclub van Zeldzame Kropperrassen

 

 

 

 

Eerste echte clubdag na de revival van zomer 2005.

 

De "Zeldzame" is weer helemaal overeind. Het ledenaantal is gestegen tot ruim boven de 40. We hebben inmiddels een eigen website(www.zeldzame-kroppers.nl) en op 21 mei houden we op de boerderij van Wim Waanders in Haaksbergen,  een echte clubdag. Noteer die datum vast even in Uw agenda. Leden en fokkers die eigenlijk al lid hadden moeten zijn, en vrienden de club, krijgen een uitnodiging met een programma daarbij. Als U niet wordt uitgenodigd en belangstelling hebt voor onze club dan bent U van harte welkom. Meldt U zich dan wel even telefonisch en per mail aan bij de secretaris i.v.m. de catering. Het dagprogramma, een route beschrijving en de aanvangstijd wordt ruim van te voren gepubliceerd op de website.

 

Secr. Rob Sekhuis, Wentholtweg 5, 7214 EE Epse.

tel.: 0575 492830, e-mail: rfsekhuis@yahoo.com

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Voortgang grootste hobbydierhouderproces ooit

 

Het gerechtshof te Den Bosch is doende de zaken van de heer Broekman c.s te plannen in hoger beroep.

Men gaat momenteel uit van donderdag 20 juli 2006.

 

 

In 2003 hebben vijf hobbydierhouders zich persoonlijk opgeworpen om hun gezonde hobbydieren te beschermen tegen ruimingen. Ruimingen die onnodig en onjuist waren en rücksichtslos werden uitgevoerd door de AID. Tijdens deze crisis stond al vast dat geen enkele hobbykip besmet was met het H7N7 virus.

 

De stichting vond de werkwijze van het ministerie niet passen in deze tijd en vond tegelijkertijd dat er een daad gesteld moest worden. Namelijk, volledige onder­steuning geven aan de gedupeerde hobbydierhouder en de overheid wijzen op het feit dat gezonde dieren niet gedood mogen worden.

 

De gekozen weg is niet altijd even gemakkelijk geweest. Het geloof in eigen kracht en rechtvaardigheid en daarnaast overtuigd zijn van de goede zaak heeft geleid tot een betrouwbaar collectief met de vijf gedupeerden. Het collectief is regelmatig gesteund door vele spontane giften en aandoenlijke bemoedigingen. Voor de stichting voldoende reden en motivatie om door te gaan op de ingeslagen weg. Samen met het advocatenkantoor Anker & Anker hebben we goede redenen het hoger beroep met veel vertrouwen tegemoet te zien.

 

Door het getoonde lef in 2003, van deze vijf hobbydierhouders, heeft de hobbydierhouderij in het jaar 2006 een grote stap voorwaarts gemaakt.

We mogen vaccineren!

 

Jacqueline van den Heuvel, Saskia Ramakers, Theo Ketelaar, Ad van Noort en Kenneth Broekman, de vijf hobbydierhouders. Zij zijn het die uw waardering verdienen, om drie jaar lang in spanning te moeten leven voor het gemeenschappelijke doel: ‘gezonde dieren mogen niet worden gedood’.

 

Nu, drie jaar later in 2006, is vaccinatie het behaalde succes. Nu nog de garantie van onze minister dat gevaccineerde hobbykippen niet worden geruimd bij een eventuele uitbraak en het maximale is bereikt.

Dan hebben de opofferingen van onze vijf hobbydierhouders tot iets goeds geleid. Als dank hiervoor is een volledige kwijtschelding van straf rechtvaardig te noemen.

 

Martin Hendriksen, voorzitter

Stichting Bescherming Hobbydierhouder Nederland

Internet: www.helphethobbydier.nl

Tel: 0529-401194 of 06- 53224620