ALLERLEI

NIEUWS, WETENSWAARDIGHEDEN EN ADVERTENTIES VAN ABONNEES

 

LAATST BIJGEWERKT OP 6 DECEMBER 2005

 

 

 

 

     

 

 

 

 

AANVULLING OP ARTIKEL IN NUMMER 1

 

 

In aanvulling op het artikel over de kwartelkleurige Antwerpse Baard­krielen (nummer 1-2005) kunnen wij u nu melden, dat de fraaie hen op de foto die wij ontvangen hadden van de Engelse Speciaalclub, toch geen Engelse, maar een Belgische eigenaar/ fokker heeft. De bekende fokker Jeroen Muijs meldde al direct na het verschijnen van Nummer 1, dat hij op de foto zíjn hen herkend had.

Ere wie ere toekomt!

 

 

 

 

Graag plaatsen we hier ook nog een foto van een van de kwartelkleurige Antwerpse Baard­­kriel­ haantjes van Jeroen, zodat meteen duide­lijk is, dat dit oude rasje in België nog altijd in uitste­kende kwaliteit aanwezig is!

 

 

Foto’s: Jeroen Muijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u een foto die mooi genoeg is voor een plaatsje in ‘DE  LIJST’ ?

 

Mail die foto dan naar redactie@aviculture-europe.nl Telkens bij het verschijnen van een nieuwe uitgave van Aviculture Europe, zullen wij uit de inzendingen een nieuwe foto kiezen, die vervolgens twee maanden lang op deze ereplaats zal prijken in ‘de lijst’ en de inzender van de uitverkoren foto krijgt bovendien een jaarabonnement op Aviculture Europe*.

Ingezonden foto’s komen ter beschikking van Aviculture Europe. In geval van plaatsing zal de naam van de fotograaf altijd vermeld worden.

*Slechts 1x per persoon te winnen!

 

NIEUWJAARSACTIE VOOR ONZE ABONNEES:

MAAK EEN PERSOONLIJKE BUREAU-AGENDA 2006

 

Voorzien van uw eigen foto’s. Zelf uit te printen. Compleet met duidelijke handleiding. Aan te vragen via redactie@aviculture-europe.nl Ook mogelijk met foto’s van Aviculture Europe; gelieve dat bij uw aanvraag te vermelden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblekende Kraaikoppen

 

Een fokker van Kraaikoppen hoopt dat er onder de lezers iemand is die hem kan vertellen wat er aan de hand is met zijn kippen. Na de rui hebben de oorspronkelijk blau­we Kraaikoppen heel veel witte veren gekregen. Is er mis­schien iemand die een zelfde ervaring heeft gehad, bij een ander ras of kleur­slag wellicht? Of is hier een verklaring voor?

Uw reacties graag naar redactie@aviculture-europe.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUIF OF TOCH KIP ?

 

 

 

Mijn kleindochter Celine is gek op tekenen en kleuren. U kent dat wel, oma past op de kleinkinderen en zolang ze iets om handen hebben is iedereen tevreden. Dus vroeg ik de toen 6-jarige Celine of ze een duif voor opa wil tekenen. Het was mooi weer buiten en ik had destijds wel meer dan 100 duiven van diverse rassen en in allerlei kleuren. Celine toog met haar tekenblok naar buiten, en tot mijn ver­bazing kwam ze na enige tijd, heel trots, met dit resultaat naar me toe. De tekening op zich was voor een 6-jarige al heel bijzonder en zeker toen ik moest vaststellen dat hier volgens mij duidelijk sprake was van een verwisseling met m’n dubbel­ge­zoomde Barnevelder krielen; wél getekend met een bijzondere opmer­kingsgave, zoals de gele poten, rode veer­kleur met zelfs iets van een zoming en de forse snavelpartij. Maar tot op de dag van vandaag, zo’n 3 jaar later, blijft Celine volhouden dat het echt om een duif ging. Voor opa maakt het niet uit, ik was er blij mee en ik daag hierbij alle duivenfokkers uit, om zoiets te fokken!

Nico van Benten

 

 

                                     

 

 

 

 

 

 

  

WELKE PLANT IS DIT?

Tekst: Ruud Kreton.

 

Brandnetel – Urtica

(aanvulling bij het artikel: Over Pluimvee. Zie elders in dit nummer)

 

Er komen 2 soorten voor namelijk de “Grote brandnetel” en de “Kleine brandnetel”, in het Latijn respectievelijk genoemd: “Urtica dioica” en “Urtica urens”. Het verschil zit in de lengte van de stengels en de bloeiwijze.

 

Brandnetels komen overal ter wereld voor waar het klimaat aan de gematigde kant is. Zo groeien ze o.a. in ons land, in Japan, in het Andesgebergte en op zo’n 2500 meter hoogte in de Zwitserse Alpen.

 

De planten hebben harde vierkante stengels, vrij grove bladeren met een gezaagde bladrand en zijn overdekt met brandharen. Vanaf mei/juni tot in het najaar bloeien de planten met fijne, ijle korrelige trosjes groengelige bloempjes vanuit de bladoksels.

 

prent: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé- Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz. 1885, Gera, Germany  

 

Zoals gezegd is de gehele plant overdekt met brandharen; dit zijn ragfijne, glasharde kiezelzure buisjes, gevuld met mierenzuur. Bij het vastpakken of aanraken van een brandnetel dringen deze buisjes in de huid en breken af. Daarbij komt het in de buisjes aanwezige mierenzuur vrij en dringt in de ontstane wondjes, met als resultaat een bijtend, stekend gevoel met als toegift jeukerige bultjes.

Dit brandharensysteem is een perfect afweermechanisme en biedt de planten bescherming tegen planteneters. Echter niet tegen allemaal; rupsen van de vlinders “Kleine Vos”, “Dagpauwoog” en ‘Gehakkelde Aurelia” zijn juist dol op brandnetels.

 

Het verschil tussen beide soorten brandnetels zit hierin: de grote brandnetel is meerjarig en 2-huizig, d.w.z. aparte mannelijke- en vrouwelijke planten. De mannelijke planten produceren zoveel stuifmeel, dat op warme dagen de planten er gewoon stoffig uitzien. Vermeerdering gebeurt door uitzaaiing en middels de touwachtige, gelige winterharde wortelstok, waaruit weer nieuwe pollen ontstaan. De kleine brandnetel is éénjarig en 1-huizig, d.w.z. mannelijke- en vrouwelijke bloemen op één en dezelfde plant.Vermeerdering door uitzaaiing. Maar het meest opvallende verschil zit in de lengte van de stengels. De grote brandnetel kan wel 2 meter hoog worden, dus doet zijn naam met recht eer aan. De kleine brandnetel houdt het voor gezien bij zo’n 50 cm.

In de oudheid (de ijzertijd) werden de stengelvezels van de grote brandnetel al gebruikt, zoals uit opgravingen is geble­ken. Voordat de brand­netel door het vlas verdrongen werd, werd er neteldoek van geweven en werden er ook touwen en vislijnen van gemaakt.

 

Culinair heeft de brand­­netel nog altijd waarde, denkt u maar aan het “oude” voor­jaarsgerecht Kruud­moes en brand­netelsoep.

Zodra ze kort gekookt zijn, prikken ze niet meer en zijn ze eetbaar. De Engelsen brouwen nog steeds brandne­tel­­bier en maken zelfs brandnetellimonade. Brand­netel­sap kan ge­bruikt worden voor de kaasbereiding als vervanger van kaasstremsel.

 

Tevens kan brandnetelextract worden gebruikt als insecticide ter bestrijding van o.a. bladluis.

Grote brandnetels kunnen ver­werkt worden in de composthoop (maar dan in jonge toestand zonder bloeiwijze) tot prima minerale meststof.

Ook worden brandnetels in de homeopathie gebruikt ter bestrijding van bloedarmoede, ze zijn namelijk rijk aan ijzer.

 

Brandnetels zijn een prima groenvoer voor onze kippen. (Zie ook het artikel elders in dit nummer: Over Pluimvee, van Otto Boswinkel) Pluk de bladeren voordat de bloemen verschijnen. Draag handschoenen en lange mouwen. De jonge bladeren zijn het beste deel van de plant. Ze komen makkelijk los als je ze van de top naar onder stript. Doe ook handschoenen aan als je ze fijn snijdt, al zullen ze door het strippen niet veel meer prikken.

 

Al met al een stekelige maar waardevolle plant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

HANENGEVECHTEN

 

Het onderstaande plankje van 15,5 cm hoog en 10,5 cm breed, met een messing plaquette over Engelse Hanengevechten, werd mij cadeau gedaan door een bevriende duivenliefhebber die er geen verdere betekenis van kende. Misschien is er iemand onder u die er meer van af weet? Reacties via redactie@aviculture-europe.nl

 

  

 

 

 

 

Warwickshire Cockfighting Association

All Cocks must be inspected

before entering the ring

  1. Carlin – Honorary Secretary –

                April 1843

 

-------------------------

 

Graafschap Warwick Hanengevechten Vereniging

Alle hanen moeten nagekeken worden

voordat ze de ring inkomen

A. Carlin - Eerbiedwaardige Secretaris - April 1843

 

 

 

 

 

 

 

 

  

SHOW HOMER

 

 

Deze jonge doffer won in januari 2004 de Internationale show van El Francoli in Valls Catalonië (Spanje). Een werkelijk prachtige vogel in alle raskenmerken. Allereerst toont hij het juiste forse type en is eerder kort dan gematigd in lengte van de achterpartij. Door de fraaie opgerichte stand wordt de gewenste borstpartij hier zeer goed getoond.

Die stand is juist bij veel Show Homers een probleem; vaak staan ze te vlak en lijken dan ook snel te lang. Het pronkstuk van de Show Homer en deze doffer is z’n kop, die een enorme massa en lengte laat zien, hetgeen vooral door de juiste keeluitsnijding en uiteraard door een uitmuntende kopbelijning wordt onderstreept. De snavel is stomp en krachtig en sluit mooi aan bij de kopbelijning. De neusvleugels zijn (nog) niet te grof en zelfs de oogkleur is mooi wit, terwijl we vaak wat donkere ogen zien, vooral bij jonge duiven. Ofschoon je vaak bij Show Homers een wat brede en losse vleugelbandtekening ziet, zijn bij deze doffer deze vleugelbandtekening in combinatie met de veerkleur en veerkwaliteit, gewoon perfect! Zelfs de loopbenen en tenen zijn vrij van veerstoppels, zoals het hoort!

Alle eer voor de fokker van dit dier; Ramon Amenos i Cos. Hij is al twintig jaar lang de man in Spanje die een gigantische promotor voor de kleindierensport is. Thans is hij de voorzitter van El Francoli, de organiserende vereniging van een jaarlijkse internationale kleindierenshow in Valls, Catalonië (Spanje). Overigens is dit niet het eerste ras waar hij succesvol mee fokt; dat waren ook al de Exhibition Homer, Neurenberger Bagadet, Cap  de Frare en de Figurita Meeuw.

De foto werd gemaakt door Ad van Benten.

 

 

 

 

 

 

Wilt u ons helpen om Aviculture Europe in nog meer talen uit te brengen?

 

Wij zoeken:

Enthousiaste duiven-, kippen,- en sier- en watervogelliefhebbers die ons team kunnen versterken als vertaler:

* Nederlands in Engels, Frans, Spaans of Duits.

Of

* Engels in Frans, Spaans of Duits.

U hoeft niet een heel nummer te vertalen, maar bijvoorbeeld enkel het duiven- of het hoendergedeelte, of slechts een enkel artikel. Elke hulp is welkom, maar dan liefst wél op reguliere basis. Vele handen maken licht werk.

Uw reacties zijn welkom bij Nico van Benten uitgever@aviculture-europe.nl 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZWARTMASKERDUIVEN

 

 

Behalve deze Zwartmaskerduiven heb ik nog 4 andere soorten tropische duiven. Probleem is, of was eigenlijk, het voer. Ik kreeg het advies om ze ‘gewoon tropenzaad’ te geven, maar daar aten ze niet goed van. Toen ben ik gaan experimenteren met verschillende zaden. Zelf dus een mengsel gemaakt en daar knapten ze goed van op. Ik wilde graag weten of er meer mensen zijn die dergelijke ervaringen hebben. Graag reacties op o.boswinkel@home.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse Vliegtipler Club - Verslag Long Day wedstrijd 2005

 

Midden: P.v.d.Werf

Het tippler-team van P.F. v.d. Werf uit Oosterbierum was weer het beste en hoe. De blauwe, blauwzilver en grijsbonte duivinnen vlogen een nieuw Nederlands record van 20 uur en 31 minuten. Net geen continentaal record, want dat werd in Duitsland gevlogen door het team van Imer Saipi en wel 20 uur en 35 minuten. Het verslag van Piet: “Bij de start was het bewolkt en nog donker. Gelukkig kwam hier spoedig verbetering in. De hele dag perfect vliegweer en het team was super ''in forme''.

Om 0.31 uur heb ik het sein aan 2 scheidsrechters gegeven (waar ook onze wedstrijdleider H. de Jong bij was) om de wedstrijd te beëindigen. Vrij vlot had ik ze op de volière. Maar na 20.31 uur gevlogen te hebben, moesten ze toch even bijkomen. Gelukkig had ik mijn team op tijd in de kooi. Een geweldige vliegdag en een zeer tevreden baas”!   Foto’s onder: het team van Piet v.d.Werf

 

 

In de categorie zonder scheidsrechter een absoluut hok record bij A.S. Knobbout in Ede. Zijn gele witpen duivin en een rode en roodwitpen doffer vlogen op 20.58 uur. Jammer genoeg vloog Steven in de categorie zonder scheidsrechter. Zelf zit Steven hier absoluut niet mee. Hij relativeert: “Ik ben al meerdere keren docent van het jaar geweest, kijk daar doe ik het voor. Duiven? Gewoon een fascinerende hobby”!

Er kunnen zoals bekend alleen records gevlogen 

A.S. Knobbout

in de categorie met scheidsrechter. Maar desalniettemin een fantastische tijd en de langste tijd ooit op het vaste land gevlogen. Alleen in Engeland, de bakermat van de tipplersport, en Ierland zijn langere vliegtijden gerealiseerd.

Foto’s onder: de duiven van A.S. Knobbout

 

 

 

 

Bent u geïnteresseerd in deze fascinerende tak van de vliegduivensport neem dan contact op met de secretaris, de heer A.S. Knobbout as.knobbout@tiscali.nl  of bezoek de website van de NVC  www.vliegtippler.nl 

Daar vindt u tevens alle uitslagen van de twee belangrijkste wedstrijden van

het afgelopen vliegseizoen.

 

 

 

 

 

Persbericht Koninklijke Nederlandse Vereniging Avicultura en Koninklijke Nederlandse Vereniging Ornithophilia

 

  

 

Tijdens buitengewone algemene ledenvergaderingen van de K.N.V. Avicultura en de K.N.V. Ornithophilia, gehouden op donderdag 1 december 2005 te Den Haag en Zegveld, hebben de leden van deze verenigingen zich in grote meerderheid uitgesproken voor een samenwerkingsverband. Uitgangspunt hiervoor was een nota, waarover de besturen van de twee verenigingen zich al positief hadden uitgesproken. Concreet is er overeenstemming bereikt en gestemd over de volgende zaken: Met ingang van heden zullen Avicultura en Ornithophilia geen eigen tentoonstellingen meer organiseren. Beide verenigingen zullen gelijkwaardig participeren in een nieuwe juridische entiteit, die in de vorm van een stichting zal worden opgezet. Deze stichting zal  uit leden van beide verenigingen een commissie samenstellen, die belast zal worden met het organiseren van een gezamenlijke tentoonstelling die zo mogelijk reeds in 2006, uiterlijk 2007 op een centrale locatie in het land gehouden zal worden. Achterliggende gedachten zijn geweest om, door krachtenbundeling, een verdere terugloop van de kleindiersport een halt toe te roepen. Bovendien zal het showelement op een andere, meer aansprekende wijze, gestalte krijgen. Als bijkomende factor ontstaat door deze samenwerking een verlichting van het tentoonstellings­rooster, zodat er ruimte ontstaat en daardoor minder concurrentie. Nadrukkelijk is er door de ledenvergaderingen bedongen dat deze samenwerking zal moeten openstaan voor meerdere deelnemers, volgens het “zwaan kleef aan” principe. Dit initiatief, dat dit keer van onderaf is genomen, is bedoeld als een eerste stap op weg naar een gezonder tentoonstellingsrooster en extra promotie van de kleindiersport. De verenigingen hopen dat velen zich hierbij zullen aansluiten en met ons willen samenwerken naar een nieuwe tentoonstellingsvorm.

 

Koninklijke Nederlandse Vereniging Avicultura

Koninklijke Nederlandse Vereniging Ornithophilia

 

 

 

 

 

 

 

Namens het gehele team van Aviculture Europe wensen wij u

 

Prettige Kerstdagen

en

Gelukkig Nieuwjaar

 

 

Nico van Benten, uitgever/hoofdredacteur

Elly Vogelaar, eindredactie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe kans voor oude rassen

In veel landen viert men kerstfeest met een dennenboom. Om die reden zijn er verspreid over heel Europa ‘kerstbomen plantages’. Slimmeriken hebben nu het nuttige met het aangename weten te verenigen: om te besparen op arbeid en onkosten voor het korthouden van het gras, onkruid wieden en tevens bemesting (kalium, stikstof), worden er nu Mangalitsa varkens (Wol varkens) gehouden in de kwekerijen. Deze varkens zijn gemakkelijk te houden vanwege hun bescheidenheid en hun weerstand tegen koud en slecht weer; zij hebben enkel een schuilhut nodig.

Omdat de varkens verspreid zijn over een grote oppervlakte, heeft de bodemlaag er nauwelijks van te lijden. Zelfs de bomen hebben geen schade van het gewroet aan de wortels. Het lijkt een klassieke win-win situatie te zijn: de eigenaar hoeft geen kunstmest te gebruiken, spaart werk uit en creëert zelfs een extra inkomen vanwege de varkens. Het vlees is namelijk van excellente kwaliteit en verkoopt zeer makkelijk.

SAVE Foundation wil voorbeelden geven van onconventioneel gebruik van oude rassen, vooral als ze zinvol zijn en op bredere basis inzetbaar. Het is vooral belangrijk dat oude rassen ingezet worden in situaties waar ze niet hoeven te concurreren met moderne bedrijfsrassen, zodat ze weer een plaatsje kunnen veroveren in de economische cyclus.

Het SAVE team wenst alle lezers Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuw Jaar!

Elektronischer Informationsdient der SAVE Foundation, Paradiesstr. 13, D-78462 Konstanz, Germany

Web: http://www.save-foundation.net E-mail: office@save-foundation.net